Owoce i warzywa to najlepsze źródło witamin i mikroskładników niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinny stanowić podstawę każdego codziennego posiłku. Specjalna dieta owocowo-warzywna ma na celu przede wszystkim detoksykację, czyli eliminację szkodliwych substancji, a jej efektem ubocznym może być spadek masy ciała. To jednak niejedyne jej zastosowanie. Przekonaj się, dlaczego i kiedy warto przejść na dietę owocowo-warzywną.
Dieta owocowo-warzywna przede wszystkim ma na celu oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn (detoksykacja, inaczej detoks). Oprócz tego wpływa ona na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ jest źródłem cennych dla zdrowia witamin. Sprzyja też prawidłowej pracy układu trawiennego i jest lekkostrawna, więc daje „odpocząć” wątrobie. Opiera się na produktach, które są szybko trawione i wchłaniane, dlatego też usprawnia pracę jelit. Dieta owocowo-warzywna jest też doskonała w sytuacjach, gdy chcesz zregenerować i wzmocnić swój organizm. Dodatkowym, aczkolwiek pożądanym efektem ubocznym zwykle jest redukcja masy ciała.
Dietę owocowo-warzywną może zastosować właściwie każda osoba, która chce oczyścić nieco swój organizm, dostarczyć mu solidnej dawki witamin i soli mineralnych oraz ograniczyć ilość spożywanych kalorii w celu redukcji wagi. Także osoby z zaburzoną odpornością, w tym cierpiące na alergie, nawracające infekcje czy choroby autoimmunologiczne, powinny rozważyć zwiększenie w swoim codziennym jadłospisie udziału warzyw i owoców. Ten rodzaj odżywiania sprawdzi się też w przypadku zaburzeń metabolicznych (np. cukrzyca typu II oraz otyłość), a także przy insulinoodporności (zbyt wysoki poziom cholesterolu).